בשנת 2016 עלתה על סדר היום סוגיית העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה בעקבות תביעתו של מני נפתלי– עובד שעבד במעון ראש הממשלה.

מאז פסקי דין רבים עסקו בשאלת התעמרות בעבודה ונקבע המתווה למתן פיצוי ובחינת התנהגות של מעסיק שעולה לכדי התעמרות בעובד.

עו"ד לדיני עבודה שרון טייץ

אז מה היא בעצם התעמרות בעבודה ומתי תדע שמגיע לך פיצוי?

נכון להיום, אוגוסט 2022, הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה עדיין לא עברה קריאה סופית וכל פסיקות בתי הדין בעניין זה נסמכות על רציונל שיפוטי וכבוד האדם.

איך בתי הדין יכולים לפסוק פיצוי על פי חוק שלא קיים עדיין? בתי הדין פוסקים את הפיצוי מכוח חוק החוזים הכללי, וחובת תום הלב החלה על המעסיק לספק סביבת עבודה ראויה לעובדיו.

פסיקת פיצוי בגין התעמרות בעבודה יכולה להיות מתוקף חוזה העבודה בין הצדדים, החובה של שני הצדדים לקיים את החוזה ביניהם בתום לב.

פסיקת פיצוי כזה יכולה לנבוע מפרשנות של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המחייבת את המעסיק לשמור על כבודם של עובדיו ועל זכויותיהם הבסיסיות כאנשים וכעובדים.

בתי הדין יכולים גם לעגן את פסיקת הפיצויים בגין התעמרות בעבודה כפיצוי בגין עגמת נפש למי שמעסיקו אינו שומר על כבודו ועל זכויותיו.

מטרת הצעת החוק היתה לאסור התעמרות בעבודה כדי להגן על כבוד האדם וחירותו, על רווחתו ועל חופש העיסוק.

הצעת החוק משנת 2015 עדיין לא עברה אולם ניתן לראות כי כבר בפרשת מני נפתלי נגד שרה נתניהו (אשת ראש הממשלה דאז), נפסק פיצוי לתובע בגין התעמרות בעבודה והעסקה פוגענית.

בתביעות שהוגשו מאז בידי עובדים שטענו כי המעסיק מבצע פעולות של התעמרות בעבודה, דנו בתי הדין ברחבי הארץ במגוון היבטים לאותו מונח רחב "התעמרות בעובד"- לפי חומרת ההתעמרות פסקו פיצויים גבוהים לעובדים במשק.

כך נקבע כי דרישות מוגזמות מהעובד, העלבות השפלות קללו וצעקות יהווה התעמרות בעבודה.

בתי הדין קבעו במקרים מסוימים, כי עצם העובדה שמעסיק מחייב את העובד לעבוד שעות רבות וארוכות ומחייב אותה בעבודה כזו – גם אם מדובר בסביבת עבודה מיוחדת ולחוצה – התנהגות זו יכולה אף היא לעלות כדי התעמרות בעובד ולגרור פיצוי כספי.

יש לזכור כי בכל תביעה של התעמרות בעובד או התעמרות בעבודה העובד- התובע יצטרך להוכיח לבית הדין כי מדובר בסדרת אירועים חוזרת על עצמה, ולא באירוע חד פעמי- של חשיפה מתמשכת למעשים המהווים התעמרות.

מה זה בעצם התעמרות בעבודה?

  • סוגים שונים של התעמרות בעבודה

    • קללות השפלות ואמירות מבזות
    • האשמות שווא כלפי העובד והפצת שמועות
    • גרימה לחרם או נידוי של עובד בעבודה
    • מתן משימות משפילות לביצוע לעובד יכול שיהווה התנכרות לעובד
    • פגיעה מכוונת ביכולתו של העובד להתקדם בעבודה או לקבל העלאה תהווה התעמרות בעובד בנסיבות מסוימות

הידעת? אפילו עומס בלתי סביר על העובד והיעדר דפוס עבודה קבוע, דבר שמוביל לכך שהעובד אינו יכול לתכנן את סדר יומו או לשהות עם בני משפחתו יכול להוות התעמרות בעבודה.

במגוון פסקי דין נראה שיש סימן מרכזי לבחינת היחסים במקום העבודה – מהי?

בתי הדין קבעו כי תחלופה מהירה ותמידית של עובדים כנראה מעידה על העסקה פוגענית ועל התעמרות בעבודה.

על מי מוטלת האחריות לשמור על סביבת עבודה נעימה והולמת? ולמנוע התעמרות בעבודה? – על המעסיק

זקוקים למידע מורחב על עורך דין לענייני עבודה? כנסו לקישור הבא

אם אני עובד דרך חברת כוח אדם מי אחראי לסביבת העבודה שלי ולכך שלא תהיה התעמרות? חברת כוח האדם או המקום בו אני מוצב?

גם שאלה זו הגיעה לדיון בבתי הדין ברחבי הארץ ונקבע כי גם מזמין השירות וגם המעסיק שפועל אחראיים לסביבת עבודה מכבדת והולמת ולמניעת התעמרות בעבודה.

התעמרות בעבודה הינו תחום עיסוק "לוהט" של בתי הדין בימינו אלו.

נוכח העובדה כי האדם מבלה חלק ניכר משעות היום שלו במקום העבודה ומתוקף חוק יסוד כבוד האדם והחירויות הבסיסיות הנתונות לאדם נקבעו כללים מחמירים החלים על מעסיק ליצירת סביבת עבודה נעימה ולמניעת התעמרות בעבודה.

עובדים בשנים האחרונות מעידים על קללות, צרחות ואף איומים שננקטו כנגדם במסגרת העבודה על ידי מנהלים בעבודה – זוהי התעמרות בעבודה.

המחיר הנפשי והפיסי שגובה התעמרות בעבודה הינו גבוה – מחקרים מעידים על עובדים שפונו לבתי חולים, שלקו במלות אוטואימוניות ואך נכנסו לדכאון וחרדה נפשית על רקע התעמרות בעבודה.

עובדים שהעידו בבתי הדין בתיקים שונים העידו שכלל לא הבינו מה הם עברו, כך עובדת אחת אמרה בחקירה בבית הדין כי : "בכלל לא הכרתי את המושג התעמרות בעבודה, חשבתי שסתם יש לי מנהל דפוק"

התעמרות בעובד זאת עבירה על החוק

האם יש הגדרה משפטית להתעמרות בעבודה?

בתי הדין בישראל נוטים להגדיר התעמרות בעובד כשימוש בלתי סביר ולא מידתי בכוחו של המעסיק על מנת להקטין, לבזות, להשפיל ולערער את העובד ואת מעמדו

אולם יש לשים לב – אין מדובר כפי שהדגשנו קודם באירוע חד פעמי אלא בסיבת עבודה בה היו אירועים חוזרים ונשנים מסוג של התעמרות בעבודה.

עובדים רבים מצויים במתח נפשי כאשר הם עובדים בסביבה עוינת בה מתרחשת התעמרות בעובד, מספר ימי המחלה וההיעדרויות של העובדים עקב מחלות נפשיות ופיסיות גבוה, ותפוקת העבודה נמוכה – לכן נדגיש כי זוהי טובתו של המעסיק ליצור סביבת עבודה תומכת, ולמנוע התעמרות בעבודה – כך העסק שלו ירוויח את מיטב התפוקות מעובדיו

בניגוד לאירועי הטרדה מינית בעבודה במסגרתם לרוב המוטרדות הן נשים, כאשר מדובר על התעמרות בעבודה – מסתבר שיש שוויון בין המינים ומה שמניע את ההתעמרות היא התפקיד וכוח השררה – הממונה מתעלל בעובד שתחתיו ולא משנה אם זה גבר או אשה!

אז מה אתה יכול לעשות אם אתה עובד בסביבה עוינת? אם נתקלת במצב של התעמרות בעבודה?

  1. חשוב לתעד בזמן אמת את האירועים.
  2. ככל שניתן להקליט שיחות משפילות ואירועים מבזים כדאי לעשות זאת.
  3. לשמור כל מכתב, מייל וואטסאפ שמעיד על ההתעמרות.
  4. אם פיטרו אותך או הורידו לך שכר או תנאים לצד אותה התעמרות כמובן שיש לפנות לעורך דין מומחה בדיני עבודה שיסדיר את זכויותיך.
  5. ככל שאתה ממשיך לעבוד ומעוניין לתקן את סביבת העבודה ולהפסיק את ההתעמרות בעובד- כדי שתנהל שיחה שתוזמן מראש עם המנהל שלך ותציג את העובדות ותתרה על כך שיחסי העבודה המקום העבודה אינם תקינים.
  6. לא כדאי "לעשות דווקא" למעביד, ולעבוד בתפוקה או לא טובה או לא לבצע משימות – התנהגות כזו תיתן בידי המעביד כוח וסיבה לפטר אותך ללא קשר להתעמרות בעבודה שאתה אומר שמתרחשת- חבל!